Var sjutton är tjejerna?

Vi lever i ett av världens mest jämställda samhällen. Men ibland blir man fundersam. Till exempel när man som jag läser alla nya barnböcker som ges ut. Just nu kan jag inte låta bli att undra: Var sjutton är tjejerna?

För mig är det viktigt att presentera böcker där det är lika många tjejer som killar i huvudrollerna, precis som jag vill ha en blandning av genrer och böcker från olika delar av världen. Det ska finnas något för alla att känna igen sig i! Både jämställdhet, jämlikhet och mångfald är jätteviktigt, även i böckernas värld.

Men ibland är det svårt att leva upp till. Som i vår, då de flesta nya, bra böcker för den här åldersgruppen har en kille i huvudrollen. Och dessutom ofta en svensk, engelsk eller amerikansk kille med ljus hud … (Här ska tilläggas att det är precis tvärtom andra perioder – bara tjejer, inga killar.)Lisa Sorgenfrei

Allt det här får mig att längta, till den årliga Bokprovningen på Svenska Barnboksinstitutet i Stockholm. Varje år går de igenom alla nya böcker, bland annat för att se på fördelningen av manliga och kvinnliga författare, och kön och bakgrund på huvudpersonerna. Har det blivit ännu mer snedfördelat än det brukar vara? Det får vi se då.

LISA SORGENFREI, redaktionschef

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *