Marie Augustsson spanar på bokåret 2016!

Humor, fantasy, kärlek eller fakta. Vad blir den stora trenden under bokåret 2016?
Vi har frågat de som borde ha svar på den frågan – bokförläggarna. Här svarar Marie Augustsson, förläggare på Natur & Kultur på våra frågor.Marie Augustsson

Vilka trender ser du på bokfronten i år?
– Jag tycker mig inte se några alldeles nya trender. Det är fortsatt mycket spänning i kapitelböcker för mellanstadiet och så är det humor för barn på lågstadiet. För ungdomar dominerar realistiska berättelser. Möjligtvis är det en trend att det kommer många roliga faktaböcker nu, alltifrån Så funkar det av Mats Wänblad till Lena Sjöbergs magiskt vackra böcker om ägg och nu om hjärtat, till sprillans nya debutanter som Maja Säfströms Fantastiska fakta om djur.

Finns det något du är lite trött på?
– Kopior. Jag gillar Gregs bravader, den är rolig, men jag är mindre förtjust i alla andra serier som försöker efterlikna den.

Vilka genrer känns hetast?
– Beror på vad man menar med hetast. Jag längtar efter fler relationsromaner för mellanstadiet. Det är en tid när man präglas socialt med kompisar, familj, kanske första pojk/flickvännen, hobbys och inte minst på nätet. För de nästan vuxna kommer massor med intressanta titlar till exempel Gudarna av Elin Cullhed och Vi ses i mörkret
– David Wibergs nya roman som jag längtar ihjäl mig efter!

Om man tittar ännu längre fram, vad ser du då?Barn som bråkar
– Jag hoppas på mer experimenterande. Böcker och berättelser som spränger gränser, som blandar genrer och kanske skapar nya. Och så hoppas jag att det kommer en stor kärleksroman snart, något som slår oss alla med häpnad. Jag hoppas också att barnlitteraturen blir bättre på att spegla sin samtid, att vi får se barn med olika hudnyanser och namn i barnböckerna och att det får finnas fler karaktärer som har en funktionsnedsättning. Jag ska i alla fall göra allt jag kan för att det ska bli så.

Tack Marie Augustsson!

Den uppmärksammande boken Barn som bråkar – om hur man hanterar barn i olika situationer kommer från Natur&Kultur >

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *