Vilka böcker väljer ni?

Har du hängt med i höstens barnboksdiskussion? I augusti skrev författaren och kritikern Andreas Palmaer en debattartikel i Dagens Nyheter, där han menade att vi föräldrar är alldeles för nostalgiska när vi väljer vilka böcker vi ska läsa för våra barn. Enligt honom väljer vi i hög grad böcker vi själva gillade när vi var små, och har inte alls samma koll på utgivningen av nya barnböcker. Problematiskt på flera sätt, anser Palmaer. Och till viss del måste jag hålla med.

Självklart älskar vi på Barnens Bokklubb de gamla klassikerna. Det är dessutom tack vare författare som Astrid Lindgren, Gunilla Bergström, Elsa Beskow och Inger och Lasse Sandberg, som många av oss har blivit de bokälskare vi är idag. Men – det kommer ju ut så många bra, nya böcker varje år! Det vet jag, som läser i stort sett varenda en.

Jag tror att dagens barn behöver läsa om saker som de känner igen sig i, om de problem och företeelser som de möter i sin vardag. Samtidigt behöver de så klart också få uppleva och drömma sig bort till svunna tider och främmande världar – utan att böckerna för den sakens skull känns daterade.

Att dela kärleken till Pippi, Tjorven, Alfons och Lilla Anna med sina föräldrar kan vara en viktig del i läsprocessen. Men vi får inte glömma bort alla de fantastiska författare och illustratörer som skapar nya mästerverk här och nu. Böcker som har potential att bli framtidens klassiker.

En del av mitt uppdrag på Barnens Bokklubb är att välja ut och lyfta fram de allra bästa nya böckerna, och det har vi gjort i det här numret av Barnposten. Här finns både välkända karaktärer och nya bekantskaper – kanske hittar ni en ny favorit?

LISA JANNERLING, redaktionschefLisa Jannerling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *