Våriga boktips för ungdomar!

Solen skiner och träden börjar skifta i grönt. Vad passar då inte bättre än ett gäng roliga ungdomsböcker? Här kommer mina vårigaste lästips för dig som är 13+!

foddfenomenal_1Född Fenomenal – Josephine Bornebusch
Bornebusch – känd från tv-serien Solsidan – har här skapat den fantastiskt roliga karaktären Rut. RUt tycker själv att hon är exceptionellt intelligent och att hennes liv in i minsta detalj måste dokumenteras för eftervärlden. Hon är besatt av Anne Frank och försöker övertyga sin skolklass om att den absolut vill åka till Amsterdam på klassresa. En otroligt underhållande och smart bok om en helt vanlig – fast också väldigt fenomenal – tjej.
Köp Född fenomenal här.

 

onanisternaOnanisterna – Patrik Lundberg
Onanisterna utspelar sig året efter gymnasiet. Kim var kung på gymnasiet, men glömde helt bort betygen. Nu måste han gå på komvux för att ha något att skapa sig ett liv på. Samtidigt känner han sig fast i småstaden han bor i och längtar efter något annat där normerna inte sitter lika fast. Han åker på resor till Malmö, men är det verkligen bättre där? En bok för alla som någon gång känt sig osäkra på var de hör hemma någonstans.
Köp Onanisterna här.

 

 här ligger jagHär ligger jag och blöder – Jenny Jägerfeld
Här ligger jag och blöder varvar Jägerfeld tunga ämnen såsom psykisk sjukdom och frånvarande föräldrar med humor. Läsaren får följa Maja, som av misstag råkar såga sig i tummen. Istället för att skicka henne till skolsyster och sen se saken som överblåst behandlas olyckan som ett självmordsförsök. Det där lilla misstaget blir med andra ord världens grej. Jägerfelds språk kommer garanterat få dig att skratta rakt ut vid mer än ett tillfälle!
Köp Här ligger jag och blöder här.

 

Himlen börjar här – Jandy Nelsonhimlen börjar
Lennies syster har helt oväntat dött i en hjärtattack. Samtidigt som hon sörjer systern måste hon försöka fortsätta leva sitt liv som normalt. När Joe dyker upp i klassen blir hon blixtförälskad. Trots det hånglar hon med Toby – som dessutom är Lennies döda storasysters före detta pojkvän. Jandy Nelson lyckas med konststycket att göra en perfekt avvägning mellan humor och sorg. Varning för både skratt och gråt på högst olämpliga ställen!
Köp Himlen börjar här här.

 

allt jag sögerAllt jag säger är sant – Lisa Bjärbo
Så fort Alicia börjat på gymnasiet känner hon att det där med att plugga, det är nog faktiskt inget för henne. Istället hoppar hon av, börjar jobba på ett kafé, blir osams med sina föräldrar och flyttar in hos mormor. Alicia är en karaktär som trots (eller kanske tack vare) sina självsäkerhet är lätt att tycka om och dessutom hysteriskt rolig! Det är också en berättelse om att hitta sin väg, inse vad en själv vill och som visar att det kanske faktiskt inte är någon katastrof att ta en paus och tänka ibland.
Köp Allt jag säger är sant här.

 

Föll ingen av dessa dig i smaken? I så fall kan du hitta fler ungdomsböcker här!

2 thoughts on “Våriga boktips för ungdomar!

  1. Sofies bokblogg

    Bra tips, kan instämma i alla förutom Onanisterna, för den har jag inte läst. Men. Huvudpersonen i Född fenomenal heter ju Rut, inte Edith…

  2. Anna Post author

    Oj, tack! Klart hon gör. Slog slint för att den gick som huvudbok i höstas tillsammans med en diktbok av Edith Södergran. Men nu är det ändrat :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *