Två cirkusloppor att älska

cirkusloppor1Lena Sjöberg, alltså. Vilket geni! Hennes senaste bok, Cirkusloppor på luffen, fick komma med hem från biblioteket igår och sen ville min dotter inte läsa annat på hela kvällen. Jag tyckte den var jättefin redan när jag läste den som manus för bokklubbens räkning, men jag tycker ofta att det är först när man provar boken på ett barn som man fattar hur bra den egentligen är.

Och den här är alltså riktigt bra.

Handlingen? Två loppor – en stor, en liten – lever luffarliv i Madrid. De har kommit hit från Karibien i en låda smugglad rom och försörjer sig ett tag som akrobater på sin populära loppcirkus, men när den brinner ner tvingas de ut på gatan. Stora cirkusloppan njuter av det romantiska dagdrivarlivet, att sova på gatan, käka calamares på små gemytliga kaféer, lifta med första bästa vespa och se var man hamnar … Men lilla loppan längtar efter trygghet och vill gärna ha en stadig arm kring axlarna, framför allt under de mörka kvällarna då bara neonskyltarna lyser upp i hamnkvarteren och överförfriskade kackerlackssjömän slåss på trottoarerna. Då saknar den lilla loppan en mjuk säng att sova i och en god pizza att äta.

Det är ett spännande äventyr som både stora och små kan relatera till, tror jag, fast på olika sätt. Det handlar om äventyrslusta och att samtidigt vilja ha en stabil punkt i sin tillvaro. Och att trygghet och stabilitet inte behöver handla om en plats – det kan lika gärna vara en person! Till exempel en stor, snäll och omtänksam cirkusloppa med hela fyra kramiga armar istället för bara två.

Lena Sjöbergs bilder är fantastiska, och den rimmade berättelsen är minst lika fulländad. Tänk att man kan bli alldeles gråtmild och varm i magen av en berättelse om två löss!

HÄR kan du köpa boken hos oss. Och lite fler böcker av Lena Sjöberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *