Det är farligt att läsa!

Det finns en rolig liten artikel att läsa på Svensk Bokhandels sajt just nu – om hur man har sett på läsning genom historien.

På 1700- och 1800-talet, när den moderna bokmarknaden började ta form, såg en del romanläsande som en slags träning, precis som löpning och andra fysiska aktiviteter. Framför allt att läsa högt. Andra trodde tvärtom, att det var skadligt. Rentav farligt! Att bli uppslukad av en roman kunde enligt vissa leda till ”förkylning, värmeutslag, artrit, hemorrojder, astma, epilepsi, hypokondri, melankoli med mera”.

Det här är vansinnigt spännande ju! Tänk till exempel på hur vi ser på tv-tittande i dag, framför allt barns. Det anses ju kunna leda till alla möjliga hemskheter, medan läsning nu ses som något bra, sunt och positivt. Kan inte låta bli att undra hur det kommer vara om ytterligare några hundra år. Går ju inte ens att föreställa sig.

Förresten har jag funderat jättelänge på att skriva ett reportage om läsningens historia. Det pratas inte så mycket om det, till skillnad från böckernas historia. Nu blev jag väldigt inspirerad att ta itu med det.

One thought on “Det är farligt att läsa!

  1. Pingback: Luthers ungar och våra – So Good | Magister Magnus N Blixt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *