Är Lilla hjärtat rasistisk?

gul

Vad säger ni om diskussionen om den nya Liten skär och alla små brokiga-filmen?

En kort sammanfattning för den som inte hängt med: Filmen är gjord av författaren och illustratören Stina Wirsén och bygger på hennes böcker om de brokiga karaktärerna. Den har premiär 22 september och nu har man dragit in filmaffischen. En av figurerna, Lilla hjärtat, kritiseras nämligen för att vara rasistisk.

Jag har följt med i debatten och kan på ett sätt förstå båda lägrens ståndpunkter. Det som är märkligt är att jag aldrig har hört någon liknande kritik tidigare. Böckerna om de små brokiga (till exempel småbarnsböckerna Aj, Oj, Hej, Bang, Gul och Sov) har ju funnits i flera år och Lilla hjärtat har alltid sett likadan ut.

Vad säger ni? Har ni reagerat tidigare? Vad tycker ni?

Läs mer här: TT Spektra på Svd.se, DN.se, Kulturnyheterna, inlägg av Jonas Thente, Sverker Lenas kommenterar i DN.

Bild ur boken Gul!

6 thoughts on “Är Lilla hjärtat rasistisk?

 1. Christin

  Jag har inte reagerat. Och då har jag läst boken förbehållslöst. Men jag är inte utrustad med den känsligaste rasistradarn, om man säger. I många fall är jag ganska omedveten. Därför kan det väl ligga någonting i det.

  Däremot tror jag inte det. Hela grejen verkar ha blivit en höna.

 2. Boktjuven Ingerun

  Jag tycker väldigt mycket om de böckerna. Jag tycker inte de är rasistiska. Visst kan någon ge kritik att bilderna är stereotypa och kanske tom liknar bilder vars syften är grumliga. Men läs historierna. De är inte elakt menade.

 3. Pingback:   Brokiga i blåsväder – mångfald eller rasism? | Barnboksprat

 4. Lisa, NYC

  Jag har inte bott i Sverige på 10 år men ibland skickar mina föräldrar svenska barnböcker till sina barnbarn. För något år sen skickade de boken ”Aj!” och jag började rodna. Varför vill de att vi ska introducera ett black-face för våra barn? Är det här normalt i Sverige nu? Har ingen annan reagerat? Min man och jag bestämde att vi bara skulle strunta i att läsa boken för våra barn, men vad vi ska göra av boken är som ett stående skämt, vi tycker nämligen båda att det (rent symboliskt) vore problematiskt att kasta in den i brasan. Några middagsgäster undrade hur den här barnboken kunnat passera alla inblandade i en utgivningsprocess och kunde inte se det som något annat än att ”rasism måste blivit socialt accepterat i Sverige”. De skojade vidare om hur det kanske hade gjorts en ”gullig” version av Maos lilla röda som vi kan läsa för barnen. Till saken: Det är oerhört sorgsamt och skrämmande om Sverige blivit så inskränkt att ingen ser vad det här är för bild och hur tvivelaktigt det är att försöka normalisera den. Just nu känner jag ingen hemlängtan.

 5. Pingback: Lilla Hjärtat, Tintin och biblioteken | Aminata.nu

 6. Pingback: Lilla Hjärtat, Tintin och biblioteken – Aminata

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *