Kivi och monsterhund

Ni har säkert hört talas om bilderboken Kivi och monsterhund kiviochmonsterhundav Jesper Lundqvist och Bettina Johansson. Den första svenska barnboken med pronomenet hen istället för hon och han. Jag kom att tänka på den nu, när jag såg att Barnboksprat har en intervju med författaren.

Har ni läst boken? Det har jag. Och jag gör tummen upp – stor tumme, högt upp till och med. För det första är det en jättefin och bra bok. Jag älskar bilderna! Storyn är kul och rimmen är finurliga och roliga, på riktigt, inte bara så där som man säger. Men dessutom tycker jag att det var på tiden med en könsneutral bok för barn. Precis som Jesper Lundqvist säger i intervjun: det handlar inte om varför han lät bli att könsbestämma huvudpersonen Kivi, utan varför (i stort sett alla) andra som skriver barnböcker väljer att skriva om antingen pojkar eller flickor. Varför är det så viktigt med kön? Och varför blir det så provocerande och känsligt när man vill låta bli att kliva in i något av de där två facken? Det här är en viktig, intressant och komplicerad frågeställning som man verkligen borde grotta ner sig lite mer i. (Många paralleller till Rosa här.)

Sedan tror jag kanske inte att hen kommer att slå igenom och ersätta hon och han i alla böcker, tidningar, på tv och i våra vardagskonversationer. Men det är värt ett försök. Jag vill ha fler könsneutrala böcker att läsa för mitt barn. Och då menar jag HELT könsneutrala, inte bara sådana som låter flickor ha blå kläder och pojkar rosa, som låter pojkarna vara mjuka och rädda och flickorna tuffa. Det är en bit på vägen, men vad skönt att skippa kön helt och bara skriva om barn.

Ett litet aber bara. Jag hoppas att Kivi och monsterhund inte kommer att bli reducerad till enbart ett debattinlägg. Som sagt – det är framför allt en bra och kreativ barnbok.

Vad tycker ni? Bra eller dåligt?

9 thoughts on “Kivi och monsterhund

 1. Lisa Jannerling

  Ja, den måste ju vara med på önskelistan! Jag ska köpa den till Maj också.

 2. Karin på OLIKA

  Vad härligt att du gillade boken, jag hoppas också att den blir ”mer” är ett debattinlägg. För egentligen är den ju inte det, utan ett litterärt test, en spårklig utveckling och en riktigt bra bok.

  Eftersom du ville ha fler neutrala böcker, och som jag förstår det har ett litet barn kan jag genast rekommendera de böcker vi har där man inte får veta könet på figurern eftersom de inte använder hon eller han (men inte heller hen):
  Micklan letar
  Micklan målar
  Tesslas mamma vill inte!
  Tesslas pappa vill inte!
  Jag vill ha baklava

  Vänligaste hej/
  Karin på OLIKA

 3. Karin på OLIKA

  ps. Första recdag på Kivi & Monsterhund är den 25 jan (och den släpps för försäljning den 26 jan) så här är Barens Bokklubb verkligen först … :)

 4. Lisa Jannerling

  Karin: Ledsen att jag tjuvstartade lite, jag var så entusiastisk och ville skriva om den :) Och tack för tipsen! Tessla-böckerna gillar jag jättemycket, dem måste jag snart testa på min dotter. Jag vill ha baklava är också väldigt rolig, men Micklan måste jag kolla upp nu.

 5. Katarina

  Det verkar vara en kul bok!

  Emma Adbåges Koko & Bosse är också könsneutral. På skolan där jag jobbar blev den extra könsneutral eftersom barnen (etniskt blandad grupp) inte har någon relation till namnet Bosse och därför inte nödvändigtvis tyckte att Bosse var en han heller.

  Kattungen Snurran är inte heller könsbestämd om man inte automatiskt tycker att -an är tjejnamn.

  För äldre barn finns det ett par böcker där man först på sista sidorna får huvudpersonen bekönad: Anton jag gillar dig av Peter Pohl och Henrietta är min hemlighet av Maja Hjertzell. (Det är inte så svårt att åstadkomma när böckerna är skrivna i första person!)

 6. Lisa Jannerling

  Katarina: Ja, precis, Koko och Bosse är också jättebra! Jag älskar Adbåges bilder, dessutom. Vad kul att de inte uppfattade Bosse som en man heller … Vad gäller böckerna för äldre barn – de har jag faktiskt inte läst. Vad kul. Kanske blir helgläsning!

 7. Pingback: Lundqvist, Jesper & Johansson, Bettina; Kivi och monsterhund; 2012 - Feministbiblioteket

 8. Pingback: Lundqvist Jesper Kivi & Monsterhund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *