Viktiga böcker

reportage

När man läser så mycket skönlitteratur som vi på Barnens Bokklubb är det skönt med en dos verklighet då och då. Som omväxling. Och frågar du mig är det allra bästa sättet att få den dosen i form av reportage- och debattböcker. Att läsa ett riktigt bra reportage är ju precis lika härligt som att kasta sig in i en maffig roman, ett sätt att upptäcka nya världar!

Häromdagen läste jag ut två fantastiska debattböcker – Kajsa Ekis Ekmans Varat och varan, om de brännheta ämnena surrogatmödraskap och prostitution, och Lubna Ahmad al-Husseins 40 piskrapp för ett par byxor, om en kvinnas kamp mot regimen, lagarna och kvinnoförtrycket i Sudan.

Nu undrar jag: varför finns det egentligen inte fler av den sortens böcker för lite yngre läsare? Jag kommer inte på en enda reportagebok som riktar sig till ungdomar, trots att det finns mängder av ämnen som skulle vara fantastiskt spännande att ta upp i den formen.

Som tur är finns det massor av reportageböcker som är skrivna för vuxna men funkar även för yngre (läs tonåringar). Här är några av mina favoriter genom tiderna – en del finns i pocket, andra på bibblan:

* Bland huliganerna av Bill Buford: Krypande läskig och fascinerande bok om fotbollshuliganism, där författaren nästlar sig in och börjar leva med brittiska fotbollsfans som lever för sina lag – och för våldet.

* Med uppenbar känsla för stil av Stephan Mendel-Enk: Också om fotbollshuliganism, och manlighet.

* Hett av Bill Buford: Samma reporter som nästlade sig in i fotbollsvärlden ger sig nu in i lyxkrogsbranschen. Hur spännande som helst!

* Den tredje vintern av Martha Gellhorn: Den legendariska reportern Martha Gellhorn rapporterade från krigshärdar runt om i Europa, bland annat inbördeskriget i Spanien på 1930-talet. En klassiker!

* Ok, amen av Nina Solomin: Journalisten Nina Solomin flyttar in i stadsdelen Williamsburg i Brooklyn, New York för att leva bland och lära känna de ortodoxa judarna, chassiderna.

* Lasermannen av Gellert Tamas: Om mördaren John Ausonius som satte skräck i hela Sverige på 1990-talet.

* Bangs bästa av Barbro Alving: Reportage och andra texter av en av Sveriges bästa journalister genom tiderna.

* Välkommen till paradiset av Jennie Dielemans: Om turism och vad den ställer till med i världen. En bok som ger garanterat ont i magen.

byline_lisaJ

3 thoughts on “Viktiga böcker

  1. Annika Nasiell

    Det finns en bra reportagebok till barn mellan från ca 10-11 år av en kvinna som heter Deborah Ellis. Boken heter Jag önskar: palestinska och israeliska barn berättar. Finns inte att köpa, men säkert på biblioteket! Boken handlar om hur det är att vara barn i ett konfliktområde, och massa barn intervjuas. Mycket intressant!

  2. Charlotta

    Jag läser också Varat och varan – den väcker så mycket tankar och hur vi ser på kvinnors kroppar och vem som har rätt till min kropp. Det är starka krafter igång för att legalisera prostitution igen. Nej tack, vi skall inte kunna köpa varandras kroppar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *