Läsa klassiker för bebben?

Som den boknörd jag är, funderar jag redan på vad jag ska läsa för bebisen som jag just nu har på jäsning i magen. Trots att den troligen inte kommer att titta ut förrän om sisådär fyra månader. Men bäst att börja i tid, eller hur?

Därför hajar jag till när jag hittar ett gammalt blogginlägg om att skippa de traditionella barnböckerna – och läsa klassiker för sin bebbe istället. Funkar precis lika bra, hävdar bloggaren. Bebben fattar ju ändå ingenting de första månaderna utan är mest ute efter myset och mammas eller pappas lugna röst. Han tipsar om Laurence Sternes tegelsten Tristram Shandy eller författare som Italo Calvino, George Orwell och Pablo Neruda. Tunga klassiker som en nybliven förälder äntligen kan ta sig tid att läsa. Melodiskt, oförutsägbart och lekfullt ska språket vara. Och bort med sex, våld och materialism.

Jag själv, som dessutom gärna vill utesluta mansgrisighet och gubbighet ur mitt framtida barns bibliotek, håller inte riktigt med. Visst, grafiskt våld och heta sexscener kanske inte är optimalt. Men det finns ju faktiskt många bra, moderna och KVINNLIGA författare som man också kan välja för att roa sin lille klimp. Om man nu av någon anledning skulle ha något emot alla underbara, färgglada och fantasifulla barnböcker som finns att välja mellan i dag. Och det har inte jag.

Vad säger ni – ska bebisar hålla sig till pekböcker eller kan man lika gärna börja med klassikerna direkt?

byline_lisaJ

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *