Heta och coola – eller blodsugande mesar?

edwardcullen_27477909Den som vågar totalsåga den vackre Twilight-vampyren Edward Cullen måste vara ganska modig. Därför fnissar jag lite när jag läser hur allas vår favoritblodsugare döms ut i tidningen The Guardian. Gnällig, mesig och osexig, lyder omdömet från kolumnisten Charlie Brooker.

Men egentligen är det hela vampyrsläktet som Brooker är missnöjd med. Det har inte utvecklats åt rätt håll: ”Vampyrer är de enda monster som faktiskt har blivit mindre brutala och skrämmande med tiden. Nu för tiden har de ju för sjutton känslor. De är ensamma och plågade och helt förvirrade. De tillbringar mer tid med att stirra ner på sina skor än med att döda människor”, skriver han.

Och visst har han en poäng där. När jag som tonåring frossade i allt som hade med odöda att göra fanns det inga snygga tonårsvampyrer att tillgå. I stället fick man hålla sig till de ursprungliga hardcorevarianterna: myten om Lilit, den ruggige Vlad Pålspetsaren, Elizabet Bathory som sägs ha gillat att bada i blod från söta jungfrur, Bram Stokers Dracula … och de lite modernare böckerna av  Anne Rice så klart.

Jämfört med dem är dagens vampyrer ganska beskedliga. Även om det alltid finns några onda och blodtörstiga i varje bok/film/tv-serie, så är det många som plågas av melankoli, vägrar döda och som i stället längtar efter kärlek, mänskliga relationer och ett ”vanligt” liv. Men en stor del av tjusningen har ju alltid varit att vampyrer plågas och slits mellan det goda och det onda, mellan livet och döden. Är det inte därför vi gillar dem, och till viss del kan identifiera oss med dem trots att de i själva verket är döda?

Vad tycker ni, är dagens vampyrer för mesiga?byline_lisaJ

4 thoughts on “Heta och coola – eller blodsugande mesar?

 1. Tamar Larsson

  Det är ju klart att dagens publik är intresserade av karaktärer med mer djup…allt blir mer komplicerat för alla, så varför skulle då vampyrer komma undan lättare? Vem som helst kan klåpa ihop något om ’slash and kill’ vampyrer, men att kunna skriva om de som mer än bara människodödare tar lite mer talang. Inte att säga att Bram Stoker inte hade talang…boken Dracula är ju riktigt bra, men det var då mer de övriga karaktärernas relationer syns emellan som var fokus där snarare än själva Dracula mer än som katalyst.

 2. Sara Thure

  Det är en intressant tanke. Förr fruktade man vampyrerna, som blodtörstande monster, idag är det istället varenda flickunges högsta önskan att gifta sig med en.

 3. Frida Johansson

  Det beror väll vem man är, vad man tycker alltså. Själv anser jag att visst, lite farliga ska de vara men det har aldrig intreserat mig med livsfarliga mördare som dödar för ’nöjets’ skull. Det sitter i betraktarens ögon helt enkelt :)

 4. linnet

  Twilight har förstört vampyrernas rykte. Med råge. Jag gillar inte de här mesiga, känslosamma vampyrerna. Vampyrer ska vara grymma blodsugande varelser, med en viss charm som skapas av deras blodtörst. Samtidigt vill jag inte se helt känslokalla vampyrer, de har ju trots allt vart människor innan de blev odöda döingar. Så jag, som är 14, väljer bort Twilight-vampyrerna helt för att istället ge plats åt lite mer vampyraktiga vampyrer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *