Ett bra beroende?

Kanske är det inbillning, men visst hör man oftare om föräldrar som begränsar barnens datortid än om föräldrar som sätter en maxkvot på läsning? Är det bättre att ligga vaken om nätterna och läsa böcker än att sitta uppe och spela dataspel? Sömnbristen är ju den samma, oavsett anledning. Eller?

Barnens Bokklubb - varningsskyltÖver falukorven och makaronerna, under täcket, på grusvägen mot skolan, hos frisören, på toaletten. Jag läste överallt, hela tiden. I mellanstadiet tillbringade jag mer tid i böckernas värld än i min egen. Visst tjatade mamma på mig ibland. ”Snälla Sofie, läs inte när vi äter.” Men hon uppmuntrade min läsning. Köpte böcker, anmälde mig till bokklubbar och lät mig tillbringa helgerna på biblioteket.

Min bror hade det värre. Hans förtrollade värld var okänd och läskig. I stället för med näsan i en bok satt han instängd på sitt rum framför en datorskärm. På nätterna, efter att mamma och pappa hade tvingat honom att logga ur, la han en filt över modemet för att det inte skulle låta ”io-io-io” när det ringde upp. Jag vet, för jag hörde. Det tjatades mycket på min bror. ”Vad gör du där nere egentligen?” Max två timmar om dagen och inte efter klockan nio löd domen. Det kunde ju vara farligt. Och dyrt var det också på den tiden. Det bråkade de mycket om, just pengarna. Ingen sa något om mina böcker, inte ens min bror.

På lunchen idag diskuterade vi en artikel i fina tidningen Vi Läser. Martina Lowden intervjuar Kristina Lugn om läsningens mörka baksida – bokberoendet. Kristina Lugn svarar solklart ja på frågor som ”Blir du rastlös och irriterad när du inte får läsa?” och ”Kan du ha svårt att sluta läsa när du väl har börjat?”. Frågor som du kan hitta i diagnostiska test för vilket slags beroende som helst. Byt ut läsning mot knark och plötsligt blir det ett problem. Eller varför inte dataspel? Diskussionerna runt dagens matlådor kom nämligen att handla om det här med böcker kontra dataspel.

” Spelar en tonåring World of Warcraft dygnet runt kan hon få åka på behandlingshem och avgifta sig, men inte hotas de med vård som läser om Harry Potter-serien för femtonde gången (…)”, skriver Martina Lowden.

Det får ju en onekligen att börja tänka. Sätter vi olika regler vad gäller tv-tittande, dataspelande, facebookande och bokläsande? Och om så är fallet, varför?

8 thoughts on “Ett bra beroende?

 1. Yvonne HE

  Det är en intressant diskussion. Vår son spelar väldigt mycket dator. Vi har satt upp ganska mycket regler kring användandet. Inte efter middagen och max tre timmar på helgen. Det har varit svårt och resulterat i många bråk. Hade det varit så att han istället hade läst hade jag antagligen inte lagt mig i. Jag vill ju att han ska läsa. Det är allmänbildande och nyttigt för barnens utveckling.

 2. Kelly

  Böcker kan man aldrig får för mycket av. Om mina ungar skulle sitta inne och läsa ”för mycket” skulle jag skicka ut dem i naturen och läsa. Dataspel är annorlunda så vitt jag vet finns det inget sätt att spela i solen.
  /Kelly

 3. Anton

  Hört talas om bärbar dator mobiltelefon eller lap top?

 4. Bra

  Jag vet inte hur många läser det här men det förvånar mig att föräldrar som är med i en bokklubb inte är mer engagerade. Självklart är bokberoende ljusår bättre än spelberoende. Jag skulle inte ens kalla det beroende och tycker att artikeln det länkas till är rätt fånig.

 5. Bra

  Jag vet inte hur många läser här. Inte många verkar det som, men det förvånar mig att föräldrar som är med i en bokklubb inte är mer engagerade. Självklart är bokberoende ljusår bättre än spelberoende. Jag skulle inte ens kalla det beroende och tycker att artikeln det länkas till är rätt fånig.

 6. Anmton

  Jag läser och spelar data lika mycket. nån som inte spelar data kan inte säga att det är ett dåligt beroende men att läsa bok inte är det. du kanske är mer beroende som läser när jag spelar data??

 7. H.A Hasse

  Jag är bokberoende. Gjorde även ert Boknördstest och blev mycket riktigt en nörd av rang. Kul att ni får oss sanna bokälskare att känna samhörighet och stolthet.
  Vänlig salut,
  H.A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *