Vampyrfeber på alla håll

vampyrfeberSitter och läser korrektur på ett kommande reportage i Läseposten. Vampyrfeber har vi kallat det, men det ordet räcker inte ens när man vill beskriva hur läget är i bok- och filmvärlden just nu. Det är ta mig tusan vampyrer precis överallt!

Till just den här texten (som handlar om vampyrer i allmänhet och Stephenie Meyers vampyrserie Twilight i synnerhet) intervjuade jag en trettonårig tjej som verkligen fastnat för det här med vampyrer. Hon hade precis varit och sett den andra Twilightfilmen, New Moon, och var helt uppspelt. ”Bättre än ettan!” sa hon.  Hon tyckte inte det var det minsta konstigt att Stephenie Meyers vampyrer gjort succé över världen.  ”Twilight är lätt att känna igen sig i, trots att den handlar om vampyrer. Huvudpersonen Bella är rätt vardaglig, lite klumpig och inte speciellt cool. Lätt att identifiera sig. Och ändå blir den helt perfekte vampyren Edward kär i henne, och gör precis allt för henne. Han är snäll, supersnygg och väldigt beskyddande. Klart man gillar det!”

Själv känner jag mig beredd att köpa hennes resonemang, men tycker också att det kanske kan räcka en stund nu. Det gör mig liksom ingenting om vampyrerna känner för att ta en paus snart och kanske kan tänka sig att lämna plats i bok- och filmvärlden för några andra sköna karaktärer. Troll? Vättar? Nedfallna änglar, kanske? Vanliga människor, rent av?

Jag är öppen för alla förslag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *